Overige Dieren, Uncategorized

Kip (Elsa)

12-04-2021 tot 20-04-2021

Anderhalve week geleden werd mij gevraagd of ik voor een zieke kip wilde zorgen. Deze kip had verlammingsverschijnselen in haar poten. Ze lag midden in de ren en deed niks meer. Als kip ben je dan al snel een makkelijk prooi voor roofdieren. Dus ik heb besloten haar in huis te nemen.

In de avond hebben we haar opgehaald, maar dan is het voor de kip best stressvol als ik met de lamp aan die kip ga nakijken. Het verplaatsen zelf is al stressvol. Dus ik heb alleen de gordijnen dicht gedaan en de kachel aangezet. De volgende ochtend ben ik naar haar toe gegaan om te kijken of ik dingen kon uitsluiten.

Omdat haar poten niet zouden werken, ging ik kijken of ze de ziekte van marek had. Maar marek komt eigenlijk alleen voor bij jonge dieren tot een maand of 6 oud. Deze kip is een jaar of 3. Als je wilt testen op marek dan kan je de kip onder haar vleugels pakken, en met haar een val beweging maken. De kip hoort dan zijn poten te strekken. Dit deed ze niet, haar poten bleven een soort van opgetrokken. Wat ze wel deed was poepen. Dit was een waterval aan poep. Ze was zwaar aan de diaree. Toen ik naar haar ontlasting keek, zag ik dat er bloed in zat. Dit kan duiden op coccidiose. Dus ik heb de dierenarts gebeld. Als ik wat met kippen heb, dan vraag ik altijd naar Erwin. Hij heeft mij altijd super geholpen toen ik zelf nog kippen had. Dus ik heb hem het hele verhaal uitgelegd en verteld wat mijn bevindingen waren en dat ik dacht aan coccidiose. Hij was het daar mee eens. Als dat het niet was dan zou het waarschijnlijk een tumor zijn die op de zenuwen van de poten zou drukken. Ik kon een meststaal inleveren voor onderzoek of gelijk beginnen met behandelen.

Nu had ik de eigenaar gevraagd of hij toevallig een middel tegen coccidiose had, maar helaas had hij dit niet. Dus ik ben begonnen met 1 druppel oregano etherische olie in het drinkwater te doen. Dit moet wel erg goed verdunt zijn, anders is het te sterk.


Na 1 dag was de diaree weg. Ook kreeg ze deze dag de naam Elsa. Deze naam heeft ze gekregen van mijn 4 jarige vriendinnetje.


Na 2 dagen begon ze iets meer te eten en te drinken. (ik voerde haar en gaf haar water met een spuit omdat dit haar niet lukte). Ook probeerde ik haar te laten staan door mijn hand onder haar borst te doen en haar te tillen. Ze strekte ineens haar poten en zette die nogal wankel op de grond.


Na 3 dagen begon ze zelf eten te pakken uit bakjes en ook drinken deed ze meer zelf. Toen ik later weer bij haar kwam, stond ze ineens. Wat was ik blij dat ze weer kon staan. Heel stevig was het nog niet, maar het was een super begin. Nu had ik natuurlijk een afspraak met haar gemaakt, dat als ze weer ging staan ze wat lekker kreeg hahaha… Dus ik had haar lekker een zak met gedroogd gemengd insecten gekocht. Deze vond ze heerlijk.


Op de 5de dag heb ik haar mee de tuin ingenomen. Daar heeft ze rustig rond gelopen, maar grotendeels was ze aan het rondkijken. Ze kon zelfs een beetje rennen. Niet voor lang, want ze ging daarna weer liggen. Ze probeerde zelfs op de tuintafel te vliegen maar zo hoog kwam ze niet.


Op dag 6 hield ze het rennen al beter vol, maar na nog geen minuut ging ze weer liggen. Tijdens het scharrelen ging ze zelf een beetje met haar poten krabben in de grond. Niet zoals het hoort, maar alle beetjes wat ze doet is vooruitgang. Ze was gewoon echt aan het scharrelen. Rondlopen, gras eten en de grond proberen los te krabben.
Ik neem haar elke dag mee naar buiten zodat ze genoeg beweging krijgt en zo sterker word in haar poten. Ik denk dat ze over een aantal dagen weer terug kan naar haar vriendinnetjes.

Ik ben super blij dat ze zo snel opknapt. Niks is mooier dan een kip lekker zijn ding zien doen.
Zieke dieren zijn nooit leuk en ik mag dan ook graag proberen ze weer beter te maken. Ik ben dan wel geen dokter en als het nodig is zal ik ook zeker een dierenarts inschakelen, maar ik doe wat ik kan.

Op 20-04-2021 heb ik Elsa weer teruggezet bij de rest van de kippen. Wil haar wel tussendoor bezoeken om te kijken hoe het met haar gaat en of de klachten wegblijven. Hopelijk blijft het goed gaan met haar

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.