Honden, Uncategorized

Steppen met je hond

Zoals ik al eens eerder heb gezegd, stepte ik in de koude maanden vaak met mijn beide honden. Ze vinden het heerlijk om te rennen door het bos.

Benodigdheden Step
– Een step
– Lijnhouder
– Treklijnen set
– Een lead sectie voor 1/2 honden
– Een neklijn
– x-back harnas (1 per hond)

Gebruik je een kar, dan heb je andere lijnen nodig.
Zorg dat je een step hebt die goed afgesteld is op jou. Als je een lange tijd op een step moet gaan staan, word je er niet vrolijk van als het stuur te laag is. Zorg dat je goede remmen hebt. Mijn honden willen niet altijd stoppen op commando, dus moet je zelf zorgen dat je stil komt te staan. Ook zorg ik er voor dat ik profiel heb op mijn banden. Het is fijn om grip te hebben, vooral in de wintermaanden.

Niet mijn step. Voorbeeld


Aan de step maak je de lijnhouder vast. Dit voorkomt dat de lijn in het wiel kan komen. De treklijnen set maak je vast aan de step en dan doe je die door het oog van de lijnhouder. Aan de treklijnen heb ik een leadsectie zitten voor 2 honden. Die maak je vast aan de hond zijn x-back harnas.
Aan een step mogen niet meer dan 2 honden. Heb je 3 honden waar je mee op pad wil, dan is het verstandig om te gaan kijken naar een kar.

Tijdens de step rit, hebben beide honden hun halsband om. Hieraan maak je de neklijn vast. Dus 1 neklijn voor 2 honden. Dit zorgt ervoor dat de honden naast elkaar blijven lopen. Heb je maar 1 hond, dan draagt ook hij/zij een halsband. Je maakt dan de neklijn vast aan de halsband en doet het andere gedeelte door het harnas en maakt het dan ook weer vast aan de halsband.
Ook neem ik vaak een honden lijn mee. Mocht er wat gebeuren tijdens je rit, dan kun je de honden eventueel vast maken aan de boom zodat je 2 handen vrij hebt. Ook heb ik altijd een helm op, stevige schoenen en handschoenen aan. Veiligheid voor alles….

Het harnas
Zorg altijd voor een goed zitten harnas. De trekkracht word door het harnas verdeeld over het lijf. Het harnas moet goed aansluiten maar mag niet te strak zitten. Ook te los is niet goed. Het harnas kan hierdoor gaan schuren.
Voordat je een harnas besteld, ga je eerst de maten van de hond opnemen. Je kijkt naar het gewicht van je hond en meet zijn/haar nek op. Als je het harnas hebt besteld ga je hem passen. Mocht hij niet passen dan kun je hem altijd retour sturen. Mocht je twijfelen over de maat dan kun je altijd contact opnemen met de winkel waar je hem besteld hebt.

Het harnas passen
– Trek het harnas aan. Eerst de kop erdoor en dan de voorpoten.
– Laat de hond staan en trek het harnas goed naar achteren.
– Trek aan de lus zodat het harnas zit zoals het tijdens de sport ook zo zit.
– Kijk dan of het harnas goed aansluit, niet te strak of te los zit.

Commando’s
Dit zijn de commando’s en de betekenis ervan.
Go of Hike = Dit word gebruikt om het team te laten vertrekken
Gee = Rechtsaf
Haw = Linksaf
Easy = Dit word gebruikt om langzamer te gaan
Ho = is het commando om te stoppen
Dit zijn de commando’s die het meest gebruikt worden. Als je meedoet aan een sledehonden wedstrijd, is het belangrijk dat je deze commando’s gebruikt. Mocht je uit de bocht vliegen en je bent gewond, dan kan een andere musher (Persoon wie de hondenspan stuurt) jou honden in zijn span zetten.
De commando’s kun je alvast aanleren tijdens een wandeling. Als je gaat lopen zeg je Hike, Als je links gaat zeg je voordat je afslaan Haw. Ga je rechtsaf dan zeg je van te voren Gee, en zo verder.

Opstelling
Met 2 honden heb je niet echt een opstelling. Maar als je een kar hebt dan wel. Met 2 honden heb je wel een hond wie lead loopt.

Lead hond(en) = De hond(en) wie helemaal vooraan in het span lopen. Meestal zijn dit de slimste honden uit het team.
Swing honden = Deze lopen direct achter de lead honden
Wheel honden = Deze lopen voor de kar. Dit zijn meestal de sterkste honden van het team
Team honden = dit zijn de andere honden wie in de span lopen buiten de lead, swing en wheel honden om.

In het filmpje zie je een span lopen waarin mijn honden af en toe mee gingen.
In wheel zie je links Koda en rechts Sky lopen.
In swing zie je links Skippa en rechts Akira lopen
In lead zie je links Skaraa en rechts Demon lopen
De opstelling was eerst anders. We moesten even uitzoeken wie waar paste. Zodra Demon in lead ging liep iedereen en ging het een stuk beter. Demon is de Jongste van de span dus ik was super trots op hem.

Dit is de opstelling dat ik gebruik met mijn honden. Demon loopt eigenlijk altijd links. Het komt wel eens voor dat hij rechts loopt, maar dit gebeurt dan eigenlijk altijd onderweg tijdens het stilstaan.
Maar waarom links? Als er een auto aan komt dan roep ik altijd Auto. Demon drukt dan Akira de berm in.
Demon is lead. Waarom? Hij is degene wie luistert naar mijn commando’s. Hij duwt of trekt Akira altijd de goede kant op.
Akira zorgt in dit tweetal ervoor dat Demon rent. Als Demon alleen voor de step loopt gaat hij zichzelf uitlaten. Als Akira alleen voor de step loopt dan rent ze als een malle, maar luisteren naar de commando’s ho maar. Ze vullen elkaar dus goed aan.

Ikzelf heb 2 steppen een kickid en een Loekie. Van de 2 ga ik het liefst weg met de kickid. De voetenplank is langer en de wielen zijn groter.
Maar helaas kan ik beide steppen niet gebruiken. Bij beide zit de achterrem vast. Ze zijn verder wel bruikbaar, alleen vind ik het niet veilig om met een step weg te gaan waarvan de remmen maar voor de helft werken.

Liefs, Marieke

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.