Overige Dieren, Uncategorized

Zwaluw

Op 03-07-2015 kreeg ik een bericht of ik misschien een zwaluw wou opvangen. Deze was door de hitte uit het nest gevallen. Natuurlijk wou ik dat wel. Ik ben gek op dieren en als ik ze kan helpen dan doe ik dat graag. Maar veel verstand van gierzwaluw jongen had ik niet. Ik had hem ook al de naam Lucifer gegeven. Het deed me namelijk denken aan de zwaluw op een pakje lucifers.

Ik heb toen de zwaluwopvang gebeld en hun vertelden mij dat ik deze wel mocht brengen. Maar aangezien dit niet om de hoek was wouden ze mij wel begeleiden in het grootbrengen van het jong. Ze zeiden wel dat ik tijd moest hebben want het groot brengen van een zwaluw kost veel tijd. Ik moest via de mail foto’s sturen van het jong, zo konden ze kijken hoe oud deze ongeveer was. Ook moest ik de zwaluw water geven. Door de hitte kon hij uitgedroogd zijn. Dit deed je door een wattenstaafje in water te dippen en deze dan tegen zijn snavel te houden.

Dag 1. De zwaluw water geven (03-07-2015)

Volgens de opvang was mijn zwaluw 25 dagen oud, waardoor hij nog 17 dagen in de opvang moest blijven. De zwaluw moest ik elke 3 uur voeren. Het voer wat hij kreeg was puppy brokken en levende meelwormen. De puppy brokken moest ik weken in water. Hij kreeg 3 tot 5 puppy brokjes. De eerste moest ik nat geven en de andere moest ik laten uitlekken op keuken papier. Na het eerste natte brokje moest ik een meelworm geven. Dit waren levende meelwormen. Je moest de kop eraf snijden en hem dan geven. Een meelworm zou kaken hebben waarmee hij zich vast kon bijten in de keel van de zwaluw. Ook mocht je het jong niet veel vastpakken. De veren zouden dan heel vet en lelijk worden. Verder moest ik hem in een doos doen met een handdoek erover. Hij moest zo donker mogelijk staan en ik moest hem op het voeren na met rust laten. Ook moest ik hem elke 5 dagen wegen om te kijken of hij aankwam. Dit moest ik opschrijven.

Het voeren
Nadat ik het voer gekocht had de dag erna (want de winkels waren dicht), begon ik met voeren. Eerst handen wassen en nagels kort en schoon maken. Ik hield het voer voor zijn snavel, maar zijn snavel ging niet open. Ik moest daarom zijn snavel openmaken en dan het voer in zijn krop drukken. Ohw wat vond ik dat de eerste keer naar. Het voelt heel raar. De brokjes wilden nog wel, maar die vieze meelwormen waar ik dan de kop af moest snijden vond ik toch echt niks. Krijg er zo weer kippenvel van. Bij de tweede voelde je de andere in de krop kronkelen brrrrr.

Lucifer voeren (18-07-2015)

Ook hield ik bij hoeveel hij van alles had gegeten. Het begon met 4 brokjes en 4 meelwormen en uiteindelijk at hij er 8 van alles.

De vleugels

Een zwaluw kan pas vliegen als zijn vleugels lang genoeg zijn. Kwa lengte moet hij langer zijn dan zijn staart. Op de foto hierboven kun je zien dat zijn vleugels nog te kort zijn. Deze foto is van 13-07-2015.

De foto hierboven is gemaakt op 17-07-2015. Hier zie je dat zijn vleugels al een stuk gegroeid zijn

De foto hierboven is gemaakt op 21-07-2015. Dit is de dag dat de zwaluw mag uitvliegen. Zijn vleugels zijn lang genoeg. Nu gaat het niet alleen om de lengte van zijn vleugels maar ook om de kokertjes die om de veren zitten. Deze moeten zo goed als weg zijn.

Het Uitvliegen

De dag dat de zwaluw mocht uitvliegen

Toen was daar de dag. De zwaluw mocht uitvliegen. Wat was dit spannend, zou het hem lukken? Voor het uitvliegen had ik een bestandje gekregen met instructies. Dit waren de eisen aan de omgeving.
– Uitvliegen met rustig en stabiel weer
– Op een open ruimte met weinig obstakels.
– Niet buitenaf wegens roofvogels

Dont’s
– Gooi de vogel niet in de lucht. Dit is stressvol

Het uitvliegen zelf…
– Ga zo staan dat de wind richting jou blaast.
– Houd de vogel goed vast zodat hij even kan rondkijken
– Houd je hand hoog en open je hand
– Zorg dat er mensen bij zijn die eventueel kunnen helpen. Mocht een zwaluw op de grond komen dan kunnen hun de plek in de gaten houden waar de zwaluw ligt. Alleen degene wie de zwaluw heeft laten uitvliegen mag de zwaluw pakken.

Gelukkig was het uitvliegen van lucifer in 1 keer gelukt.

Ik ben weer een ervaring rijker. Mocht de situatie zich weer voordoen dan zou ik het zeker weer doen. Het neemt wat tijd in beslag maar het is onwijs mooi om de natuur zo een handje te helpen.

Liefs, Marieke

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.