Uncategorized, Vogels

Maui (Ara nobilis cumanensis)

Sinds 08-07-2021 heb ik 1 ara nobilis cumanensis, ook wel roodschouder ara genoemd. Deze eet zelfstandig en hoeft niet meer gepapt te worden. Zij is met de hand groot gebracht maar heel tam is zij niet. Geslacht is onbekend, maar ik denk dat het een pop (vrouwtje) is.


08-07-2021

Deze ara is bij mij om handtam te worden. Dus ik hem hem gisteren de deur van zijn kooi open gezet. Het duurde even maar uiteindelijk kwam ze eruit. Ze vloog omhoog en tegen de deur aan. toen viel ze op de grond. Ik heb toen beide edelpapegaaien in hun hok gedaan en heb toen een bak met chop (klein gesneden groente, fruit en kruiden) gepakt en heb deze tussen ons ingezet. Ze had nog niet gegeten en dat werd natuurlijk wel tijd. Ze wou eerst niet eten, dus ben ik chop gaan eten. Zien eten doet nou eenmaal eten. Uiteindelijk ging ze mee eten. Ze pakte stukjes fruit/groente uit mijn hand en begon te eten. Ook kwam ze steeds dichterbij. Haar favoriete fruit zijn druiven. Dit was ook het enige wat ze echt een beetje at.

Toen pakte ze ineens mijn vinger en deed alsof ze daar voer uit kreeg. Zoals jonge vogels pap/voer krijgen. Dus ik dacht dat ze misschien nog wel een beetje pap zou willen. Maar ik kon natuurlijk de deur niet uit omdat zij daarvoor zat. Dus ik heb geprobeerd haar te laten opstappen, maar erg makkelijk ging dit niet. Ze vloog over mij heen de gordijnen in. Ik dacht prima, dan kan ik tenminste een beetje pap maken. Toen ik binnenkwam met mijn schaaltjes en begon met met maken van de pap, vloog ze op mijn hoofd.

Maar hoe voer je een vogel pap als die op je hoofd zit. Dus heb geprobeerd haar te laten opstappen, maar dit deed ze niet, ze vloog naar het beeldscherm dat op mijn bureau staat en ging daarop zitten. Ik pakte een lepel pap en hield haar dit voor. Maar ze moest hier niks van weten. Toen vloog ze weer over mij heen en ging ze aan de lamp hangen. Nou daar kreeg ik haar amper uit en ze vloog weer in de gordijnen. Daarna vloog ze op mijn kast en ging in de plant zitten, daar kon ik dus niet bij. Dus heb haar laten zitten en ben de pap gaan opvoeren aan de edelpapegaaien want het was voor hun ook etenstijd. In de tussentijd heeft Arjan haar eruit gehaald en weer in haar hok gezet. Daar was ze niet heel blij mee, maar straks valt ze achter de kast en kan ik er helemaal niet meer bij. Wie weet of ze dan gewond raakt. Dus voorlopig mag ze haar kooi niet meer uit tot ik 2 kamers kwa inhoud heb gewisseld. Dan is er meer ruimte voor de hokken en zodat ze een beetje kan vliegen.


09-07-2021

Vanochtend even bij haar gekeken voordat ik de Jonge edelpapegaaien en de grijze roodstaarten ging voeren. Ze heeft nog niks gegeten op de druif na die ik haar gisteren met de hand gevoerd had. Dit is natuurlijk niet goed. Dus ik heb maar weer pap gemaakt en geprobeerd haar wat pap te geven, maar ze weigerde dit. Ik moet even wat bedenken zodat ze wel gaat eten.

15-07-2021

Het gaat super goed met Maui. Je hebt het goed gelezen, ze heeft een naam. Alhoewel ik er nog steeds niet zeker van ben dat het een vrouwtje is, maar we hebben veren opgestuurd en nu wachten wat daar uit komt.
Ze eet goed, is gek op badderen en knuffelen.

15-07-2021 lekker kriebelen

Ze zit graag op mijn schouder. Bij elke keer papen van de grijze roodstaarten en edelpapegaaien laat ik haar los. Ze vliegt zelf haar kooi uit en land zelf al vaker op mijn schouder dan op mijn hoofd.
Tijdens het voeren van de edelpapegaaien, komt ze zelfs erbij zitten en wil ze zelf ook een paar muizenhapjes mee-eten. De edels zijn niet altijd blij in het begin en proberen haar wel eens weg te jagen, maar nadat ik mijn hand er kort tussen heb gedaan is dat over en mag ze er bij zitten.

15-07-2021 samen eten met de edelpapegaaien

Het voordeel is dat ze van elkaar leren. Maui leert pap eten van een lepel en de edels leren vaste voeding eten. Niet dat Maui nog pap hoeft, want zij zit volledig op de vaste voeding, maar ze eet nog graag een hapje mee. Ze eet niet alleen mee met de edels, maar ook met de jonge grijze roodstaarten.

14-07-2021 samen eten met een grijze roodstaart jong

Ze kunnen er samen wel een smeerboel van maken. Dus na elke maaltijd worden ze allemaal schoongemaakt, behalve Maui. Zij wil niet en veegt het liever aan mij af. Dus mijn kleding zit regelmatig onder de pap.

19-07-2021

Vandaag kwam de uitslag van het DNA seksen binnen. Ik zat er naast, Maui is een man. Mij maakt het niet zoveel uit, Ik vind hem nog steeds leuk.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.